Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
piątek, 24 czerwca 2011

Poniższy przepis jest modyfikacją przepisu Gordona Ramsay'a z książki "Łatwe Gotowanie". Do przepisu użyłem grzybów mrożonych przez moją mamę. Risotto jest przepyszne!

Do przygotowania Risotto potrzebowałem:

  • 4 małe szalotki pokrojone w drobną kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
  • kieliszek wina białego (użyłem półsłodkiego - w przepisie oczywiście wytrawne)
  • 300 g. ryżu Arborio (ważne!)
  • 750 ml. wcześniej przygotowanego, gorącego, bulionu warzywnego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • 150 g. rozmrożonych podgrzybków
  • 300 g. rozmrożonych maślaków
  • 15 g. masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • twardy żółty ser do posypania

Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę i wrzuciłem szalotki, po 3 minutach dodałem seler i smażyłem dalej 3 minuty. Następnie wsypałem ryż i mieszając, trzymałem na ogniu ok. 2 minuty. Wlałem wino i odczekałem aż ryż je wchłonie. Dodałem kolendrę.

Używając chochli dodawałem bulion, każdorazowo odczekując aż ryż wchłonie poprzednią porcję. Cały czas mieszałem. Czynność powtarzałem aż ryż nie zrobił się al'dente.

W między czasie w rondelku rozgrzałem oliwę i wrzuciłem grzyby na około 3-4 minuty.

Kiedy ryż był prawie gotowy dodałem grzyby, kremówkę, masło oraz doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Mieszałem aż masło się nie rozpuściło, a risotto nie stało się kremowe.

Gotową potrawę rozłożyłem na płaskie talerze, posypałem szczypiorkiem i startym serem.

SMACZNEGO!

czwartek, 23 czerwca 2011

Jak robi się Panna Cottę zobaczyłem pierwszy raz w programie "Master Chef: Australia" (polecam!) i zastanawiałem się jak smakuje. Poniższy przepis to lekka modyfikacja deseru z ksiązki Gordona Ramsay'a - "Łatwe Gotowanie".

Do przygotowania deseru potrzebowałem:

  • 600 ml. śmietany kremówki 30%
  • 150 ml. mleka
  • 10 listków świeżej mięty
  • 3 łyżki rumu białego
  • 75 g. cukru pudru
  • 15 g. żelatyny
  • starta skórka z 2 limonek
  • sok z połowy limonki
  • czekolada do picia

Do garnka wlałem kremówkę oraz mleko i wrzuciłem listki mięty. Doprowadziłem do wrzenia, a później gotowałem na małym ogniu jeszcze 15 minut.

Przelałem wszystko przez sitko do dużego kubka, dodałem cukier, rum, skórkę limonki, żelatynę i dokładnie wymieszałem. 

Gdy całość przestygła rozlałem do szklanych naczyń, z których łatwo wyjęłoby się deser - użyłem naczyń po świeczkach z IKEA. Naczynia wstawiłem na kilka godzin do lodówki.

Do paru łyżek gorącego mleka dodałem czekoladę do picia - w ten sposób otrzymałem czekoladowy sos - odstawiłem do wystygnięcia. Panna Cottę wyjąłem z naczyń na głęboki talerzyk (można na chwilę zanurzyć naczynie w gorącej wodzie), wokół rozlałem czekoladę i ozdobiłem listkiem mięty.

Smacznego!

środa, 27 kwietnia 2011

Skoro robiliśmy domową białą kiełbasę, nie mogło zabraknąć i żurku - ten wyszedł nadzwyczaj pyszny. :)

Żurek

Do przygotowania żurku potrzebowałem:

  • Wody po parzeniu kiełbasy (ok. 8 litrów)
  • wędzonych żeberek - 0,5 kg.
  • zakwasu na żurek - 1 litr
  • białej kiełbasy - 0,5 kg.
  • 2 łyżek majeranku
  • soli, pieprzu
  • gotowanych na twardo jajek - do podania.

Wodę po kiełbasie zagotowałem i dodałem wędzonkę - gotowałem 30 minut. Następnie wyjąłem mięso i oddzieliłem od kości.

Do wywaru dodałem zakwas, białą kiełbasę i spowrotem podzieloną na kęsy wędzonkę. Gotowałem ok 5 minut.

Na koniec dodałem majeranek, przyprawiłem solą i pieprzem do smaku.

Jajka rozłożyłem do miseczek i wlałem żurek.

Żurek

SMACZNEGO! :)

poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Nie ma świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy i żurku. W tym roku postanowiliśmy kiełbasę zrobić sami. Żeby nie popełnić falstartu wypróbowaliśmy przepis już wcześniej... i bardzo dobrze bo, w przeciwieństwie do pierwszego razu, kiełbasa wyszła przepyszna. Takiej w sklepie nie dostaniecie. Dodatkowo, z wody po parzeniu można ugotować pyszny żurek.

Kiełbasa biała

Najłatwiej kiełbasę przygotować w dwie osoby.

Jeśli chodzi o składniki to potrzebowaliśmy:

 

  • 1 kg. podgardla
  • 1 kg. boczku
  • 1 kg. karkówki wołowej
  • 2 kg. łopatki wieprzowej
  • 90 g. soli
  • pół łyżeczki saletry
  • 6 łyżek majeranku
  • 3 łyżki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka pieprzu białego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 główka czosnku
  • szklanka lodowatego bulionu wołowego
  • 10-15 m. jelita 28-30 mm.
Jelita włożyłem do letniej wody aby pozbyć się soli - leżały w niej ok. 18 godzin - co jakiś czas zmienialiśmy wodę.
Podgardle i boczek zmięliśmy w maszynce przez sito o średnich otworach (4 mm.), a karkówę i łopatkę przez sito o dużych otworach (8 mm.).
Dodaliśmy sól połączoną z saletrą, majeranek, pieprz czarny, pieprz biały, rozmaryn roztarty w moździerzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość wyrabiałem 15-20 minut, po czym dodałem bulion wyjęty z lodówki i wyrabiałem jeszcze ok. 5 minut. Odstawiłem na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia wyjęliśmy jelita z kąpieli wodnej i przepłukaliśmy ich wnętrze pod bierzącą wodą.
Samo wypełnianie jelit nie jest trudne - nam udało się to za pierwszym razem. Najłatwiej jest robić to w dwójkę - jedna osoba pilnuje jelit, a druga przepuszcza mięso przez maszynkę. Formowaliśmy kiełbaski długości ok. 20 cm. zawijając jelita na końcach kiełbasek i dodatkowo obwiązując końce szpagatem.
Gotowe kiełbaski sparzyliśmy - w dużym garnku rozgrzaliśmy wodę do temperatury 75-80 stopni (do chwili aż w garnku pojawią się małe bąbelki - my użyliśmy termometru). Włożyliśmy kiełbasę i trzymalśmy ją około 30 minut, nie dopuszczając do zagotowania. Wyłączyliśmy gaz i pozostawliliśmy w garnku jeszcze 15 minut.
Wody po kiełbasie nie należy wylewać tylko zostawić ją do przygotowania żurku.
Kiełbasa 2
SMACZNEGO! :)

 

piątek, 22 kwietnia 2011

Nareszcie udało mi się znaleźć przepis na ciasteczka z Subway'a - dzięki komentarzowi od "kaaasiuniaa". Jej przepis znajduje się tutaj. Ciastka wyszły dopiero za drugim razem - nie wiem dlaczego bo nic w przepisie nie zmieniałem. Są baaardzo smaczne.

Ciasteczka

Do zrobienia ciasteczek potrzebowałem:

  • 170 g. masła
  • 1 szklankę mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szklankę groszków czekoladowych zmieszanych z rozdrobnionymi czekoladowymi kolorowymi drażami oraz rozdrobnioną gorzką czekoladą.
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do miski wsypałem mąkę, wszystkie typy cukrów, sól oraz posiekane, lekko podgrzane, masło. Wyrobiłem mikserem na puszystą masę.

Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni.

Dodałem sodę oczyszczoną i dalej dokładnie miksowałem. Następnie dodałem groszki czekoladowe, czekoladę i draże - dokładnie wymieszałem łyżką.

3 blachy do pieczenia wyłożyłem papierem, małą łyżeczką nabierałem ciasto i przenosiłem na blachy zachowując bardzo duże odstępy. Piekłem 9 minut, po czym zostawiłem w piekarniku następne 5 minut przed przeniesieniem na kratkę.

Ciasteczka

SMACZNEGO!

niedziela, 17 kwietnia 2011

Bardzo lubię pizzę, a ta którą zrobiłem dzisiaj była chyba moją najlepszą. Pizzę można zrobić z tego co akurat mamy w lodówce. Dlatego właśnie w tym przepisie użyłem akurat polędwicy sopockiej - bo była. ;) Przepis na ciasto i sos pochodzą jak zwykle z "Kuchnie świata" Gordona Ramsaya, a sama Pizza to oczywiście potrawa włoska. ;)

Pizza

Do przygotowania Pizzy potrzebowałem:
Ciasto:
- 250 g. mąki
- 125 ml. wody
- pół łyżeczki soli
- niecała łyżeczka suszonych drożdży
Sos:
- oliwa z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- puszka (400g.) pomidorów z puszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- suszone oregano
Wierzch
- 100 g. polędwicy sopockiej
- 150 g. sera mozarella
- trochę zielonych oliwek
- świeża bazylia
- suszona bazylia
Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wrzuciłem do małej formy w maszynie do chleba i uruchomiłem program "Ciasto". Można oczywiście ciasto wyrobić ręczni i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rosło przygotowałem sos. W rondelku rozgrzałem oliwę, wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek. Poczekałem, aż się zeszklą i dodałem pomidory oraz koncentrat. Gotowałem w czasie rośnięcia ciasta, często mieszając. Na koniec wmieszałem 2 łyżeczki suszonego oregano.
Włączyłem piekarnik i ustawiłem temperaturę 220 stopni.
Ciasto wyjąłem na blat i rozwałkowałem na okrąg o średnico ok. 30 cm. Przełożyłem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po cieście rozprowadziłem przestudzony sos i wyłożyłem posiekaną polędwicą, oliwkami oraz plastrami mozarelli. Całość posypałem suszoną bazylią oraz listkami świeżej bazylii.
Blachę włożyłem do piekarnika na 20 minut.
SMACZNEGO! :)

Do przygotowania Pizzy potrzebowałem:

Ciasto:

  • 250 g. mąki
  • 125 ml. wody
  • pół łyżeczki soli
  • niecała łyżeczka suszonych drożdży

Sos:

  • oliwa z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • puszka (400g.) pomidorów z puszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • suszone oregano

Wierzch:

  • 100 g. polędwicy sopockiej
  • 150 g. sera mozarella
  • trochę zielonych oliwek
  • świeża bazylia
  • suszona bazylia

Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wrzuciłem do małej formy w maszynie do chleba i uruchomiłem program "Ciasto". Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto rosło przygotowałem sos. W rondelku rozgrzałem oliwę, wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek. Poczekałem, aż się zeszklą i dodałem pomidory oraz koncentrat. Gotowałem w całym czasie rośnięcia ciasta, często mieszając. Na koniec wmieszałem 2 łyżeczki suszonego oregano.

Włączyłem piekarnik i ustawiłem temperaturę 220 stopni.

Ciasto wyjąłem na blat i rozwałkowałem na okrąg o średnico ok. 30 cm. Przełożyłem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po cieście rozprowadziłem przestudzony sos i wyłożyłem posiekaną polędwicą, oliwkami oraz plastrami mozarelli. Całość posypałem suszoną bazylią oraz listkami świeżej bazylii, posypałem solą i świeżo mielonym pieprzem oraz skropiłem oliwą z oliwek.

Blachę włożyłem do piekarnika na 20 minut.

Pizza2

SMACZNEGO! :)

sobota, 16 kwietnia 2011

 

Do zrobienia paelli potrzebowałem
- 8 udek z kurczaka
- 400 gr. ryżu do paelli
- 240 g. kiełbasy chorizo
- paprykę czerwoną
- paprykę zieloną
- 6 dużych pomidorów
- 125 g. mrożonego groszku
- 6 ząbków czosnku
- 125 ml. białego wytrawnego wina
- 1 l. bulionu z kurczaka
- szczypta szafranu
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Z udek zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości, podzieliłem na małe kąski i przyprawiłem solą i pieprzem. Pomidory sparzyłem i obrałem ze skóry, a papryę posiekałem. Ryż dokładnie opłukałem.
Na głębokiej patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem kurczaka i podsmażyłem. Po ok. 5 minutach wyjąłem kurczaka i odstawiłem.
Na patelnię wrzuciłem porkojone na grube kawałki chorizo, obsmażyłem i dodałem paprykę oraz posiekany czosnek. Smażyłem dalej aż papryka trochę zmiękła.
Wsypałem ryż i smażyłem cały czas mieszając po czym wlałem wino. Po ok. 2 minutach dodałem bulion, szczyptę szafranu i mieloną paprykę. Doprowadziłem wszystko do wrzenia i dodałem spowrotem kurczaka. Zmniejszyłem ogień i mieszając od czasu do czasu gotowałem ok. 10 minut.
Następnie dodałem groszek i posiekane pomidory. Gotowałem jeszcze 10 minut aż ryż był gotowy i zdjąłem z ognia na kilka minut przed podaniem.
Gotową paellę przełożyłem do dużych kokielek, posypałem pietruszką, a na wierzch położyłem cytrynę.
SMACZNEGO

Dzisiaj coś z kuchni hiszpańskiej - paella. Przepis pochodzi z książki "Kuchnie Świata" Gordona Ramsay'a. Koniecznie podajcie ją z cytryną, która wspaniale przełamuje raczej słodki smak dania. :)

Paella

Do zrobienia paelli potrzebowałem:

 

  • 8 udek z kurczaka
  • 400 gr. ryżu do paelli
  • 240 g. kiełbasy chorizo
  • paprykę czerwoną
  • paprykę zieloną
  • 6 dużych pomidorów
  • 125 g. mrożonego groszku
  • 6 ząbków czosnku
  • 125 ml. białego wytrawnego wina
  • 1 l. bulionu z kurczaka
  • szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

 

Z udek zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości, podzieliłem na małe kąski i przyprawiłem solą i pieprzem. Pomidory sparzyłem i obrałem ze skóry, a paprykę posiekałem. Ryż dokładnie opłukałem pod bieżącą wodą.

Na głębokiej patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem kurczaka i podsmażyłem. Po ok. 5 minutach wyjąłem i odstawiłem na bok.

Następnie na patelnię wrzuciłem pokrojone na grube kawałki chorizo, obsmażyłem i dodałem paprykę oraz posiekany czosnek. Smażyłem dalej aż papryka trochę zmiękła.

Wsypałem ryż i smażyłem, cały czas mieszając, około 2 minuty. Wlałem wino, i po kolejnych 2 minutach dodałem bulion, szczyptę szafranu i mieloną paprykę. Doprowadziłem wszystko do wrzenia i dodałem spowrotem kurczaka. Zmniejszyłem ogień i mieszając od czasu do czasu gotowałem ok. 10 minut.

Po tym czasie dodałem groszek i posiekane pomidory. Gotowałem jeszcze 10 minut aż ryż był gotowy i zdjąłem z ognia na kilka minut przed podaniem.

Gotową paellę przełożyłem do dużych kokielek, posypałem pietruszką, a na wierzch położyłem cytrynę.

SMACZNEGO! :)

 

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Przepis na Tiramisu pochodzi z programu "Cookalong Live" (film na dole) i robi się je naprawdę szybko, a smakuje nawet lepiej niż to z jajkami. :)Tiramisu

Do zrobienia Tiramisu potrzebowałem:

  • Opakowanie serka Mascarpone (250 g.)
  • 40 g. cukru pudru
  • 4 łyżeczki wina deserowego (Cavalier)
  • 1 laskę wanilii
  • 200 ml. śmietany kremówki
  • filiżankę mocnej, zimnej kawy
  • ciasteczka "Lady Fingers"
  • kawałek gorzkiej czekolady

Do serka dodałem ziarenka wanilii, cukier i wino - dokładnie wymieszałem.

Śmietanę ubiłem na sztywno i zmieszałem z serkiem. Odstawiłem do lodówki na 30 minut.

Ciasteczka zamaczałem na chwilę w kawie i układałem w kieliszkach do Maritni, na wierzch położyłem krem i posypałem startą gorzą czekoladą.

SMACZNEGO!

niedziela, 03 kwietnia 2011

Od jakiegoś czasu szukam przepisu na ciasteczka ala Subway. Z poniższego przepisu owe ciasteczka nie wyjdą ale i tak jest bardzo dobrze. :)

pieguski

Do zrobienia ciasteczek potrzebowałem

  • 150 g. masła
  • 150 g. cukru białego
  • 50 g. cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 300 g. mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g. płatków owsianych górskich
  • 250 g. musli wielowocowego
  • garść rodzynek
  • garść groszków czekoladowych
Masło rozpuściłem w rondelku, dodałem cukier, wymieszałem i przestudziłem, po czym wbiłem pojedynczo 2 jajka.
W misce wymieszałem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, płatki owsiane, musli, rodzynki i groszki czekoladowe.
Do masła dodawałem powoli suche składniki cały czas miksując.
Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni, a blachy wyłożyłem papierem do pieczenia. Formowałem kulki i rozkładałem na papierze. Piekłem 13 minut.
piegusek
SMACZNEGO!

Tagi: słodkie
22:11, radekg2 , Przepisy
Link Komentarze (2) »
piątek, 01 kwietnia 2011

Mięso z królika kojarzyło mi się zawsze z pasztetem i nie miałem wiele okazji jeść je przyrządzone inaczej. Poniższy przepis, gdzie smak królika wspaniale łączy się z jałowcem, pochodzi z książki "Kuchnie Świata" Gordona Ramsaya. Na samym końcu wpisu wkleiłem filmik pokazujący jak rozebrać królika. :)

Królik

Do przygotowania potrawy potrzebowałem:

  • 1 królika, podzielonego na 8 części
  • 250 ml. wytrawnego czerwonego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 marchewka
  • 75 g. boczku
  • 1 łyżka jagód jałowca
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 300 ml. bulionu z kurczaka
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
  • 1 łyżeczka pełnoziarnistej musztardy
  • 500 g. makaronu pappardelle
  • trochę natki pietruszki
  • starty parmezan do posypania

Na dość dużej i wysokiej patelni rozgrzałem oliwę i wrzuciłem 4 części królika, obsmażyłem z każdej strony po około 4 minuty aż lekko zbrązowiały. Wyjąłem na talerz. Czynność powtórzyłem z resztą mięsa.

Do tej samej patelni dodałem czosnek, cebulę, koper włoski i marchewkę - wszystko raczej drobno posiekane. Smażyłem na dużym ogniu przez około 4 minuty. Dodałem boczek i dalej smażyłem aż się lekko zbrązowił.

Dodałem zgniecione w moździerzu owoce jałowca, rozmaryn i tymianek, po czym włożyłem wszystkie części królika spowrotem na patelnię.

Wlałem wino, dodałem przecier pomidorowy i gotowałem aż do zredukowania sosu o połowę. Wlałem bulion, zamieszałem i gotowałem pod przykryciem ok. 25 minut.

Po tym czasie wyjąłem królika, ostudziłem i odrywałem mięso od kości na małe kęsy. Sos w tym czasie powinien się zredukować aż uzyska odpowiednią konsystencję.

Dodałem królika spowrotem na patelnię, wmieszałem musztardę i doprawiłem solą i pieprzem.

W sporym garnku zagotowałem wodę, osoliłem i wrzuciłem makaron, gotowałem aż był "al dente".

Podałem z czerwonym winem posypując pietruszką i startym parmezanem.

królik

Jak rozebrać królika:

SMACZNEGO

 
1 , 2