Blog > Komentarze do wpisu

17. Żurek

Skoro robiliśmy domową białą kiełbasę, nie mogło zabraknąć i żurku - ten wyszedł nadzwyczaj pyszny. :)

Żurek

Do przygotowania żurku potrzebowałem:

  • Wody po parzeniu kiełbasy (ok. 8 litrów)
  • wędzonych żeberek - 0,5 kg.
  • zakwasu na żurek - 1 litr
  • białej kiełbasy - 0,5 kg.
  • 2 łyżek majeranku
  • soli, pieprzu
  • gotowanych na twardo jajek - do podania.

Wodę po kiełbasie zagotowałem i dodałem wędzonkę - gotowałem 30 minut. Następnie wyjąłem mięso i oddzieliłem od kości.

Do wywaru dodałem zakwas, białą kiełbasę i spowrotem podzieloną na kęsy wędzonkę. Gotowałem ok 5 minut.

Na koniec dodałem majeranek, przyprawiłem solą i pieprzem do smaku.

Jajka rozłożyłem do miseczek i wlałem żurek.

Żurek

SMACZNEGO! :)

środa, 27 kwietnia 2011, radekg2
Tagi: zupa słone

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/06/02 21:37:56
Chciałam Cię serdecznie zaprosić na swój blog do konkursu, w którym do wygrania są bardzo fajne piekarniki z najnowszej kolekcji. Jedyne co musisz zrobić, to pod tym wpisem gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html zamieścić przepis na swoją ulubioną zupę.

Pozdrawiam ciepło :)
Kasia
-
radekg2
2011/06/03 09:05:57
Może być żurek?? ;P