Blog > Komentarze do wpisu

13. Paella z kurczakiem i chorizo

 

Do zrobienia paelli potrzebowałem
- 8 udek z kurczaka
- 400 gr. ryżu do paelli
- 240 g. kiełbasy chorizo
- paprykę czerwoną
- paprykę zieloną
- 6 dużych pomidorów
- 125 g. mrożonego groszku
- 6 ząbków czosnku
- 125 ml. białego wytrawnego wina
- 1 l. bulionu z kurczaka
- szczypta szafranu
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Z udek zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości, podzieliłem na małe kąski i przyprawiłem solą i pieprzem. Pomidory sparzyłem i obrałem ze skóry, a papryę posiekałem. Ryż dokładnie opłukałem.
Na głębokiej patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem kurczaka i podsmażyłem. Po ok. 5 minutach wyjąłem kurczaka i odstawiłem.
Na patelnię wrzuciłem porkojone na grube kawałki chorizo, obsmażyłem i dodałem paprykę oraz posiekany czosnek. Smażyłem dalej aż papryka trochę zmiękła.
Wsypałem ryż i smażyłem cały czas mieszając po czym wlałem wino. Po ok. 2 minutach dodałem bulion, szczyptę szafranu i mieloną paprykę. Doprowadziłem wszystko do wrzenia i dodałem spowrotem kurczaka. Zmniejszyłem ogień i mieszając od czasu do czasu gotowałem ok. 10 minut.
Następnie dodałem groszek i posiekane pomidory. Gotowałem jeszcze 10 minut aż ryż był gotowy i zdjąłem z ognia na kilka minut przed podaniem.
Gotową paellę przełożyłem do dużych kokielek, posypałem pietruszką, a na wierzch położyłem cytrynę.
SMACZNEGO

Dzisiaj coś z kuchni hiszpańskiej - paella. Przepis pochodzi z książki "Kuchnie Świata" Gordona Ramsay'a. Koniecznie podajcie ją z cytryną, która wspaniale przełamuje raczej słodki smak dania. :)

Paella

Do zrobienia paelli potrzebowałem:

 

  • 8 udek z kurczaka
  • 400 gr. ryżu do paelli
  • 240 g. kiełbasy chorizo
  • paprykę czerwoną
  • paprykę zieloną
  • 6 dużych pomidorów
  • 125 g. mrożonego groszku
  • 6 ząbków czosnku
  • 125 ml. białego wytrawnego wina
  • 1 l. bulionu z kurczaka
  • szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

 

Z udek zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości, podzieliłem na małe kąski i przyprawiłem solą i pieprzem. Pomidory sparzyłem i obrałem ze skóry, a paprykę posiekałem. Ryż dokładnie opłukałem pod bieżącą wodą.

Na głębokiej patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem kurczaka i podsmażyłem. Po ok. 5 minutach wyjąłem i odstawiłem na bok.

Następnie na patelnię wrzuciłem pokrojone na grube kawałki chorizo, obsmażyłem i dodałem paprykę oraz posiekany czosnek. Smażyłem dalej aż papryka trochę zmiękła.

Wsypałem ryż i smażyłem, cały czas mieszając, około 2 minuty. Wlałem wino, i po kolejnych 2 minutach dodałem bulion, szczyptę szafranu i mieloną paprykę. Doprowadziłem wszystko do wrzenia i dodałem spowrotem kurczaka. Zmniejszyłem ogień i mieszając od czasu do czasu gotowałem ok. 10 minut.

Po tym czasie dodałem groszek i posiekane pomidory. Gotowałem jeszcze 10 minut aż ryż był gotowy i zdjąłem z ognia na kilka minut przed podaniem.

Gotową paellę przełożyłem do dużych kokielek, posypałem pietruszką, a na wierzch położyłem cytrynę.

SMACZNEGO! :)

 

sobota, 16 kwietnia 2011, radekg2

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu: