Blog > Komentarze do wpisu

6. Risotto z owoców morza

Najtrudniejsze w tym przepisie to zdobycie potrzebnych składników. Krewetki, kalmary i ryż są z "Makro", małże i bulion rybny z "Kuchnie świata", koper włoski i szalotki z "Sellgrossa", szafran, wino i pietruszka z "Reala". :) Nie lubię owoców morza, ale to risotto jest bardzo dobre. Przepis pochodzi z książki "Kuchnie świata" Gordona Ramsay'a.

Risotto

Do zrobienia risotto potrzebowałem:

 

  • 300 g. świeżych krewetek
  • 300 g. mrożonych małży
  • 200 g. mrożonych kalmarów pociętych w pierścienie
  • 300 ml. wytrawnego białego wina
  • 200 ml. wody
  • 800 ml. bulionu rybnego
  • 1 bulwa posiekanego kopru włoskiego
  • 2 małe szalotki - posiekane
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 300 g. ryżu Arborio
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • pietruszka do dekoracji
Obrałem krewetki tak jak na poniższym filmie:

Wodę zmieszałem z winem i doprowadziłem do wrzenia. Wrzuciłem małże i gotowałem 4 minuty. Wyjąłem małże z wywaru i dodałem do niego bulion oraz szczyptę szafranu - zagotowałem i zmniejszyłem ogień.

W dużym rondlu rozgrzałem oliwę z oliwek, wrzuciłem koper włoski, szalotkę oraz czosnek. Smażyłem ok. 5 minut aż koper włoski zmiękł.

Wsypałem ryż i smażyłem dokładnie 2 minuty. Dodałem chochlę wywaru i mieszając poczekałem aż ryż go wchłonie. Czynność tą powtarzałem aż ryż stał się miękki.

Dodałem krewetki oraz kalmary i gotowałem 4 minuty. Następnie dodałem małże i masło. Poczekałem aż masło się rozpuści i zdjąłem z ognia.

Risotto rozłożyłem na talerze i posypałem posiekaną pietruszką.

SMACZNEGO!

małże

niedziela, 27 marca 2011, radekg2

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu: