Blog > Komentarze do wpisu

5. Suflet cytrynowy

Po dwóch wcześniejszych, nieudanych próbach upieczenia sufletów czekoladowych byłem bardzo szczęśliwy widząc jak te suflety pięknie wyrastają w piekarniku. Wierzch przypieczony, a suflet lekko galaretowaty, pięknie się trząsł podczas wyjmowania z piekarnika. Przepis pochodzi z książki "Kuchnie Świata" Gordona Ramsay'a

Do wykonania sufletu potrzebowałem:

  • 40 g masła do posmarowania kokielek
  • 100 g. cukru
  • 150 ml. mleka 2%
  • 100 ml. śmietany kremówki
  • 3 żółtka jaj
  • 15 g. mąki pszennej
  • 10 g. mąki ziemniaczanej
  • białko z 4 jaj
  • skórka z cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • cukier puder
Wysmarowałem dwie duże kokielki rozpuszczonym masłem, od spodu do góry, tak aby zastygające masło utworzyły "szyny", po których będzie wspinał się suflet.
Kokielki odstawiłem do lodówki na 20 minut, wyjąłem i czynność powtórzyłem, po czym znowu wstawiłem do lodówki.
Mleko zmieszałem ze śmietaną i wstawiłem do rondla na ogień, podgrzewając mocno, prawie do wrzenia i odstawiłem.
W międzyczasie utarłem żółtka z 50g. cukru na jasną, puszystą masę, przesiałem do niej mąki i dobrze wymieszałem. Cały czas mieszając dodałem mleko ze śmietaną, po czym przelałem spowrotem do rondla i podgrzewałem, cały czas mieszając, około 5 minut. Zdjąłem z ognia.
Włączyłem piekarnik i nastawiłem na 200 stopni.
Białka jajek ubiłem na sztywną pianę, dodałem łyżeczkę soku z cytryny i dalej ubijałem. Powoli dodawałem pozostałe 50g. cukru i ubijałem aż się rozpuści.
Do żółtek z mlekiem wlałem sok z cytryny, wsypałem skórkę i wymieszałem. Stopniowo dodawałem pianę z białek, za każdym razem dokładnie ją rozprowadzając (uwaga! ostrożnie aby białka nie opadły!).
Tą masę przelałem do 2 dużych kokielek wyjętych z lodówki (po sam rant), następnie każdą z nich "stuknąłem" o blat aby pozbyć się powietrza.
Wstawiłem do piekarnika i piekłem ok. 20 minut (aż nie wyrosły wysoko i nie przestraszyłem się, że zaraz opadną).
Po wyjęciu oprószyłem cukrem pudrem i podałem żonie ;)
SMACZNEGO!

 

sobota, 26 marca 2011, radekg2

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: k.m.w., *.adsl.inetia.pl
2013/03/14 19:11:48
w jakiej temperaturze? i gdzie dodaje się 40g masła?
Ps.suflet pięknie wygląda
-
radekg2
2013/03/14 21:07:11
Temperaturę podałem - 200 stopni. Te 40 g. masła, z tego co pamiętam jest tylko do posmarowania kokielek. Trochę zmyła - przyznaje. Poprawie opis.